Przystawki gorące (1929)

„Przystawki gorące”, Elżbieta Kiewnarska, 1929

Kolejna książka tematyczna napisana przez Elżbietę Kiewnarską dla „Bluszcza”. Zawiera 120 przepisów na proste przystawki na ciepło, ze szczególnym uwzględnieniem resztek, które często marnują się w gospodarstwach. Przystawki powinny być podane między zupą a drugim daniem. Autorka podzieliła przepisy na kilka rozdziałów: muszelki i tygielki, faszerowane naleśniki, tartaletki, krokiety, potrawy z jaj (np. omlety, jajecznice), faszerowane pomidory, vol au vent. Nie uwzględniła potraw z resztek, które nawet „najuniedolniejsza” kucharka umie zrobić, takich jak bigos z jabłkami lub ogórkami z resztek pieczeni czy pierogi. Zadaniem książki jest przełamanie rutyny, która wdarła się do powojennych kuchni, serwujących co dzień sztukę mięsa lub pieczeń.

 

Przepisy: