Uniwersalna książka kucharska (1913)

Uniwersalna książka kucharska: z ilustracjami i kolorowemi tablicami: odznaczona na wystawach higjenicznych w Warszawie w roku 1910 i 1926: przeszło 2.200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarczych i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej diety, codziennej higjeny oraz kuchni jarskiej,
Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

(źródło: www.polona.pl)

Maria Ochorowicz-Monatowa urodziła się w 1866 roku. Po rozwodzie z Julianem Ochorowiczem, który związał się blisko z kręgiem spirytystów, wyszła za krytyka literackiego Henryka Monata. To on namówił ją do spisania przepisów i wydania ich. Tak powstała jedna z najważniejszych polskich przedwojennych książek kucharskich  Uniwersalna książka kucharska, która doczekała się co najmniej dziesięciu wydań oraz przekładu na język angielski. Monatowa jest również autorką Gospodarstwa kobiecego w mieście i na wsi, czyli praktycznego podręcznika prowadzenia domu oraz artykułów w czasopiśmie „Bluszcz”.

35 sprzętów niezbędnych w kuchni (źródło: www.polona.pl)

Uniwersalna książka kucharska oprócz ponad dwóch tysięcy dwustu przepisów zawiera również dyspozycje posiłków na każdą porę roku i przykładowe menu (np. śniadania w zamku Hetzendorf w 1914 roku, obiadu w Schonrunie czy bankietu wydanego przez króla Edwarda VII), krótką historię kuchni, porady dotyczące prowadzenia zdrowej kuchni i wydawania przyjęć oraz pokaźną ilość tablic i rycin przedstawiających potrawy i sprzęty niezbędne w kuchni. Przy czym potrawy są tak misternie ułożone na półmiskach, że nierzadko trudno byłoby je odtworzyć nawet w dzisiejszych czasach. Jednak same potrawy zaskakują aktualnością i zdecydowanie warto je wypróbować.

Przykładowe dyspozycje posiłków (źródło: www.polona.pl)

 

PRZEPISY