O blogu

Pularda
Stół sprzed wieków

Jakiś czas temu w moje ręce trafiła książka kucharska z początku XX wieku. Zaczęłam przeglądać ją jako ciekawostkę, a skończyłam z zaznaczonymi kilkunastoma przepisami do wypróbowania. Okazało się, że wszystkie są świetne! Tak rozpoczęła się moja przygoda z polską kuchnią sprzed wieków.

Na blogu Pularda. Stół sprzed wieków znajdują się przepisy zaczerpnięte za starych polskich książek kucharskich, przede wszystkim z II połowy XIX i początku XX wieku. Nie inspirowałam się nimi, ale starałam się dokładnie je odtworzyć, aby poznać prawdziwy smak potraw naszych babć i prababć. Dlatego nie znajdziecie tu potraw z quinolą, granatem i cukinią, za to odkryjecie, że tak modne dzisiaj topinambury i jarmuż królowały na polskich stołach kilkaset lat temu, podobnie jak burgery z soczewicy i panna cotta o najróżniejszych smakach.

Życzę miłego gotowania!

Gosia Kur

 

O autorce:

Miłośniczka podróżowania, gotowania i jedzenia. Przez kilka lat pracowała w wydawnictwach, aby w końcu zostać księgową (co uważa za niezwykle relaksujące zajęcie). W wolnych chwilach oprócz wertowania starych książek kucharskich zajmuje się pisaniem książek dla dzieci.

kontakt: blog.pularda@gmail.com

 

 

 

Jeśli jesteście ciekawi, co jadali nasi przodkowie, jak przyrządzano potrawy w czasach, gdy nie znano naczyń, jak wyglądali przodkowie dzisiejszych roślin jadalnych, dlaczego Sienkiewicz dostał w darze głowy cukru, jakie leki można było znaleźć w spiżarni i co popijano do posiłków przed wynalezieniem słodkich napojów i wody mineralnych, polecam moją książkę! Jest przepięknie ilustrowana i zawiera mnóstwo ciekawostek o historii kuchni, które zadziwią nie tylko dzieci! Książkę można kupić m.in. w wydawnictwie Kocur Bury (tutaj).