Delikatny omlet z kalafiorem


Omlet z Kalafiorami (1917)

Po wypróbowaniu kilku starych przepisów na kalafiora (znajdziesz je tutaj), które były pyszne, ale wszystkie zawierały bułkę tartą i beszamel, miałam ochotę na lżejsze danie. Jak zwykle „Kuchnia polsko-amerykańska” kryła przepis na niemal współczesną potrawę – lekki, prosty, trzyskładnikowy omlet, który robi się w pięć minut.

SKŁADNIKI:

300 g ugotowanego kalafiora

2 jajka

łyżeczka mąki kukurydzianej

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Jajka wymieszać z mąką, dodać pokrojonego gotowanego kalafiora i przyprawy, wymieszać. Masę wyłożyć na patelnię (można podzielić na pół, łatwiej będzie przewrócić omlet). Przysmażyć z obu stron i wydać na stół.

 

oryginalny stary przepis (źródło: www.polona.pl)

„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich
w Ameryce”, A.J.K, 1917

Spróbuj również:


3 Responses to Delikatny omlet z kalafiorem

  • Omlet jest pyszny… gdyby się tylko lepiej przewracał. Może to przez to, że nie dość drobno pokroiłam kalafior?
    U Ciebie na zdjęciu omlet ma zielone „paproszki” dodawałaś jakąś zieleninę?

    • Pietruszkowe paproszki są do ozdoby, do środka dodałam tylko sól, pieprz i gałkę 🙂 Kalafiora rzeczywiście mocno rozdrobniłam, wszystko ładnie odchodziło od patelni. Możesz spróbować zrobić zamiast jednego dużego zrobić kilka małych, wtedy łatwiej będzie je przewracać. Albo zsunąć już przysmażony z jednej strony na talerz, po czym energicznie przerzucić go z powrotem na patelnię na nieprzysmażoną stronę. To trochę ryzykowne, można nie trafić idealnie w środek patelni 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *