Tagi: *

Tagi: *

Fasola z sosem chrzanowym


1941

Kolejne proste i tanie danie z czasów II wojny światowej, które przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom chrzanu. Wszystkie składniki tej potrawy zaskakująco dobrze do siebie pasują. W oryginalnym przepisie użyto świeżego chrzanu, ale o tarty ze słoika da ten sam efekt i oszczędzi sporo pracy.

SKŁADNIKI:

250 g suchej fasoli

3 łyżki tartego chrzanu (lub więcej, wg uznania)

30 g mąki

pół kostki bulionowej lub szklanka rosołu lub wody

sól, pieprz, majeranek

olej, masło do smażenia (w wersji mięsnej ewentualnie smalec)

Fasolę namoczyć w wodzie przez noc, następnego dnia ugotować do miękkości.

Na patelni rozpuścić tłuszcz, dodać mąkę i zrobić gęstą zasmażkę. Rozcieńczyć rosołem, dodać chrzan i przyprawy i cały czas mieszać. Gdy sos zgęstnieje, wrzucić fasolę na dwie minuty. Podawać gorące.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Elżbieta Kiewnarska, 100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej, 1941

 

 

 

Spróbuj również:


One Response to Fasola z sosem chrzanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *