Tagi: * *

Tagi: * *

Knedle twarogowe z powidłami rabarbarowymi


Knedelki z sera (1921)

Zamiast tradycyjnych pierogów leniwych, czasami lubię zrobić knedle twarogowe nadziewane powidłami lub małymi, miękkimi owocami, jak maliny czy poziomki. Można użyć dowolnych powideł, ale kwaskowaty rabarbar moim zdaniem pasuje doskonale. Tradycyjnie polewa się je bułką tartą smażoną na maśle, choć równie dobrze smakują ze śmietaną.

SKŁADNIKI (na 15 knedli):

500 g półtłustego twarogu

2 jajka

4 czubate łyżki mąki

szczypta soli

powidła 

bułka tarta i masło do podania

Twaróg zmiksować z mąką, żółtkami i szczyptą soli. Białka ubić na pianę, dodać do twarogu.

Z powstałej masy robić małe placuszki, nakładać na środek odrobinę powideł i zawijać ciasto, by powstała kula.

Knedle wrzucać na gotującą się osoloną wodę, gotować ok. 3 minuty.

Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę. Polać gorące knedle.

 

przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Oszczędne obiady bezmięsne”, Juliuszowa Albinowska, 1921

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *