Tagi:

Tagi:

Kotlety z soczewicy


(1921)

Tak popularne dziś wegetariańskie kotlety z soczewicy to wcale nie nowy wynalazek. Ten przepis znalazłam w kucharskiej z 1921 roku pt. „Oszczędnie obiady bezmięsne”. Kotlety świetnie smakują solo, z sosem grzybowym, można z nich także zrobić burgery, podając w bułce z warzywami. W każdej postaci są doskonałą alternatywą dla mięsa.

SKŁADNIKI:

500 g suchej zielonej soczewicy

3 jajka

cebula

3-4 czubate łyżki mąki

bułka tarta

sól, pieprz, pietruszka (lub ulubione przyprawy do kotletów)

Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przestudzić. Następnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Powinna mieć grudkowatą konsystencję.

Cebulę poszatkować, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać do soczewicy.

Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wymieszać.

Formować kotleciki, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju do przyrumienienia.

Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Oszczędne obiady bezmięsne”, Juliuszowa Albinowska, 1921

 

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *