Tagi: *

Tagi: *

Kotlety ziemniaczane z jajkiem na twardo


Kotlety z kartofli i jaj (1930)

O ziemniakach i świetnej książce Elżbiety Kiewnarskiej z przepisami na dania z tego warzywa  pisałam przy okazji przepisu na inne kotlety ziemniaczane (tutaj). Tym razem kartofle stanowiące podstawę dania zostały wzbogacone o posiekane, gotowane na twardo jajka. Autorka poleca kotleciki jako dodatek do zupy szczawiowej lub szpinaku, albo jako przekąskę do wódki. Ja natomiast uważam, że kotlety są tak dobre i sycące, że nie potrzebują żadnych dodatków.

SKŁADNIKI:

3 jajka gotowane na twardo

1 jajko surowe

600 g ziemniaków

1 filiżanka mąki

1 cebula

masło do smażenia

bułka tarta do panierowania

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

koperek/pietruszka

Ziemniaki ugotować (najlepiej dzień wcześniej), zupełnie zimne utłuc.

Cebulę posiekać, zeszklić na patelni. Jajka na twardo posiekać.

Ziemniaki zmiksować z surowym jajkiem, mąką, przyprawami i ziołami. Na końcu ostrożnie wmieszać gotowane jaja.

Formować małe kotleciki, panierować w bułce tartej, smażyć na maśle lub oleju. Podawać ciepłe.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Elżbieta Kiewnarska, „Potrawy z kartofli”, Warszawa 1930

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *