Tagi:

Tagi:

Zrazy amerykańskie z szynką i musztardą


Zrazy amerykańskie (1917)

Autor „Kuchni polsko-amerykańśkiej” zrazy bardzo cenił, bo podał ponad dziesięć przepisów na tę potrawę. Wśród nich są zrazy a la Stroganow (przepis tutaj), zrazy angielskie (z winem), a la Nelson (z cielęciny z dodatkiem kruszonego chleba), po wiejsku (ze słoniną) czy faszerowane kapustą. Zrazy amerykańskie przypominają rolady ślądkie – faszerowane są szynką i musztardą.

SKŁADNIKI (na 4 nieduże zrazy):

350 g chudej wołowiny

120 g gotowanej szynki

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1 jajko (opcjonalnie)

1 cebula

1 łyżka mąki

sól, czerwony pieprz, 1 goździk

Mięso pokroić na plastry, rozbić je.

Szynkę drobno posiekać, zmieszać z musztardami i surowym jajkiem (choć moim zdaniem jajko jest zbędne, bo i tak wypłynie). Posolić, popieprzyć.

Farsz położyć na mięsie i zwinąć na roladki. Związać sznurkiem.

Zrazy podsmażyć na patelni. Odłożyć i na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę. Gdy zmięknie dodać mąkę, wymieszać.

Do cebuli dodać zrazy, nalać tyle wody, by przykryła mięso. Dodać sól, pieprz, goździk. Gotować na małym ogniu do miękkości (co najmniej godzinę).

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce”, A.J. Kamionka, 1917

Spróbuj również:


   

One Response to Zrazy amerykańskie z szynką i musztardą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *