Smażone kulki ziemniaczano-ryżowe


Krokiety z kartofli i ryżu (1917)

Patrząc na efekt końcowy, aż trudno uwierzyć, że przepis ma ponad 100 lat. Smażone na głębokim tłuszczu kulki (w oryginale krokiety) z gotowanych ziemniaków i ryżu mogą być podstawą do większych dań lub samodzielną przekąską.  Świetnie smakują na ciepło i na zimno. 

SKŁADNIKI

filiżanka zimnych gotowanych kartofli

filiżanka zimnego gotowanego ryżu

pół filiżanki mleka

sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania (u mnie suszone pomidory)

mąka lub bułka tarta do panierowania

Wszystkie składniki prócz panierki wymieszać. Robić małe kulki wielkości klopsików. Obtoczyć w mące lub bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia.

 

stary przepis oryginalny (źródło: www.polona.pl)

Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich
w Ameryce”, A.J.K, 1917

 

Spróbuj również:


   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *