Tagi:

Tagi:

Biszkopt Florentynka


Ciasto Florentynki (1874)

Florentynki, jak sugeruje sama nazwa, pochodzą z Florencji. Są to chrupiące ciasteczka z migdałowym wierzchem. Jedyny stary przepis na te wypieki, posługujący się tą właśnie nazwą, znalazłam w książce z 1874 roku pt: Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych, autorstwa (nomen omen) Florentyny Niewiarowskiej. Ciasto wyszło pyszne, choć znacznie się różni od współczesnych kruchych ciasteczek – ma biszkoptowy, cytrynowy spód.

SKŁADNIKI:

300 g cukru

250 g mąki

250 g masła

8 jajek

skórka z 1 cytryny

150 g płatków migdałowych

Oddzielić białka od żółtek. 250 g cukru, skórkę cytrynową i żółtka zmiksować na puszysty krem. Dodać mąkę i rozpuszczone masło.

Białka ubić na puszystą pianę. Dodać 3/4 piany do ciasta, wymieszać delikatnie.

Ciasto przelać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warstwa ciasta powinna być cienka. Na wierzch położyć warstwę piany z białek.

W rondelku rozpuścić 50 g cukru w 15 ml wody. Dodać migdały, mieszać, dopóki syrop cukrowy nie obklei migdałów i nie zgęstnieje nieco.

Migdały wyłożyć równomiernie na wierzch ciasta. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu pokroić na kwadraty.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Florentyna Niewiarowska, Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych, 1874

Spróbuj również:


2 Responses to Biszkopt Florentynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *