Tagi:

Tagi:

Biszkopt z agrestem


Wypiekanka z agrestu (1925)

W kuchni staropolskiej agrest był popularnym składnikiem sosów. Do tego stopnia, że „agrestem” nazywano wszystkie kwaśne sosy, zrobione z różnych niedojrzałych owoców lub kwaśnego wina. Dodawano je do mięsa, ryby czy potraw z warzywami. Gdy gust kulinarny Polaków się zmienił, agrest pozostał jedynie składnikiem ciast i przetworów (galaretka, powidła, kompot). Poniższy przepis to w zasadzie prosty biszkopt z agrestem – świetny, sezonowy deser.

SKŁADNIKI:

75 dag masła

150 g cukru

laska wanilii

100 g mąki

3 jaja

2 szklanka agrestu

Masło utrzeć na krem z żółtkami i cukrem i wanilią. Następnie dodać mąkę i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.  Z wierzchu posypać agrestem pozbawionym ogonków.

Piec 45 minut w 180 stopniach.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Kuchnia polska. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *