Tagi: * * *

Tagi: * * *

Bita śmietana z poziomkami


(1913)

Najprostsze desery bywają najsmaczniejsze. Ale jest jeden warunek – składniki muszą być pierwszorzędne. Sto lat temu takie były – świeża, tłusta śmietana z laktozą, ale bez karagenu i biopoziomki prosto z lasu  to przepis na pyszny letni deser.

SKŁADNIKI (ilości wg uznania):

śmietana 30%

cukier waniliowy

cukier

likier maraschino lub arak

Poziomki zasypać cukrem i zalać niewielką ilością likieru. Odstawić na co najmniej godzinę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, łyżką wymieszać z poziomkami w likierze. Podawać schłodzone.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

 

 

Spróbuj również:


   

One Response to Bita śmietana z poziomkami

  • Pamiętam bitą śmietanę z dzieciństwa, teraz to już nie to samo 🙁 Proste przepisy rzeczywiście są najlepsze jeśli ma się dobre składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *