Tagi:

Tagi:

Ciasteczka z cukrem


Kwadraciki (1948)

Te pyszne ciasteczka choć zawierają drożdże, smakują jak półfrancuskie. W cieście znajduje się tylko łyżeczka cukru, cała słodycz pochodzi z zewnętrznej przyrumienionej skórki. Są pyszne, chrupiące i łatwe do zrobienia.

SKŁADNIKI:

300 g mąki

150 g masła

250 ml śmietany 18%

1 białko

1/4 kostki świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru + cukier do posypania

Drożdże rozpuścić w minimalnej ilości ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.

Mąkę zagnieść z masłem, dodać śmietanę i drożdże. Zagnieść ciasto. Jeśli przykleja się, można dodać dodatkowej mąki.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać ciasteczka. Przełożyć e na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarować białkiem, a następnie grupo posypać cukrem.

Piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut – do zarumienienia.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948

 

Spróbuj również:


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *