Tagi: *

Tagi: *

Ciasteczka z płatków owsianych


Gwiazdki lukrowane (1948)

Te proste ciasteczka z płatków owsianych aż się proszą o miejsce na świątecznym stole. Ale w wersji bez lukru świetnie sprawdzają się jako codzienna, słodka przekąska, zwłaszcza z kubkiem ciepłego mleka.

SKŁADNIKI:

250 g płatków owsianych górskich

150 g masła

150 g cukru (u mnie trzcinowy)

2 jajka

60 g zmielonych orzechów laskowych (można więcej, będą lepiej wyczuwalne)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonych goździków

skórka z 1 cytryny

0,5 opakowania proszku do pieczenia

250 g mąki

0,5 szklanki cukru pudru + sok z cytryny na lukier

Na patelni rozpuścić 50 g masła i 50 g cukru. Dodać płatki i smażyć, cały czas mieszając, przez ok. 10 minut, aż się zrumienią.

W tym czasie ubić na krem jajka, pozostały cukier i masło (musi być miękkie).

Do kremu dodać przestudzone płatki, przyprawy, skórkę z cytryny i orzechy. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na początku ciasto można wyrabiać mikserem, później rękami. Ciasto jest gotowe, gdy jego konsystencja pozwoli na rozwałkowanie (być może nie trzeba dodać całej mąki).

Ciasto rozwałkować na dość cienki placek (ciastka trochę urosną), wycinać gwiazdki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut (do zarumienienia) w 180 stopniach.

Zrobić lukier: do miseczki przełożyć cukier puder. Wycisnąć sok z cytryny i dodawać po łyżeczce, za każdym razem mieszając. Lukier będzie gotowy, gdy uzyska lekko lejącą konsystencję (gdy będzie za rzadki spłynie z ciastka, zbyt gęsty się nie przyklei). Zamiast soku z cytryny można użyć wody lub ulubionego likieru.

Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i polukrować zimne ciasteczka.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, 1948

 

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *