Tagi:

Tagi:

Ciasto ucierane z rabarbarem


Krajanka maślana (1908)

O historii rabarbaru, który miał w Europie zrobić karierę w medycynie, tymczasem został gwiazdą kuchni pisałam przy okazji przepisu na zupę z rabarbaru (tutaj). Oryginalny przepis na to ciasto nosi tytuł „krajanka maślana”. Słowo to niegdyś oznaczało kromkę chleba, ewentualnie „pokrajane” ciasto. Do wypieku można użyć dowolnych owoców sezonowych, a nawet z puszki. Ciasto nie wymaga wiele zachodu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki, kruszonka jest tu zbędna – dokładnie takie robię od lat i własnie dzięki prostocie podbiło nasze serca i żołądki.

SKŁADNIKI:

250 g mąki

200 g masła (lub masła roślinnego / margaryny)

250 g cukru

4 jajka

4 łodygi rabarbaru (lub inne owoce sezonowe)

łyżeczka proszku do pieczenia

Rabarbar umyć, pokroić, zasypać niewielką ilością cukru, wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny.

Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajka, miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować.

Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu gęsto ułożyć rabarbar. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy ciasto jest upieczone).

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska”, Marta Norkowska, 1908

Spróbuj również:


3 Responses to Ciasto ucierane z rabarbarem

  • Ciasto pyszne! Zyskało mnóstwo pochwał od domowników 🙂 dodałbym tylko więcej rabarbaru.. Chyba, ze moje łodygi były zbyt chude 😉

    • Albo miałaś większą blaszkę, bo ja ułożyłam rabarbar tak gęsto, że więcej już bym nie wcisnęła 😉 Trzeba mieć zapasową łodygę!

  • Już dwa razy robiłam to ciasto, rzeczywiście szybko się robi i jest pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *