Krem malinowy


(1917)

W starych książkach kucharskich z przełomu XIX i XX wieku można znaleźć wiele przepisów na najróżniejsze „kremy”, czyli rodzaj panna cotty na bazie śmietany lub mleka z dodatkiem żelatyny i owoców, a nawet kawy czy herbaty. To prosty i elegancki deser, który można dowolnie modyfikować w zależności od dostępności owoców sezonowych (przepis na lekki krem bananowy znajdziesz tutaj)

SKŁADNIKI:

1 litr malin

Cytryna

250 g cukru pudru

0,5 szklanki mleka

6 łyżeczek żelatyny

500 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Maliny umyć, zblendować, dodać 125 g cukru pudru i sok z cytryny (według uznania).

Podgrzać mleko, rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do malin i dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno z 125 g cukru (można dodać mniej cukru, jeśli maliny są bardzo słodkie).

Do ubitej śmietany powoli dolać maliny z mlekiem i żelatyną, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek (można je najpierw wyłożyć folią spożywczą) i wstawić do lodówki na klika godzin.

 

stary przepis oryginalny:

Krem Malinowy

Kwartę malin przetrzeć przez sito, dodać sok z całej cytryny i ćwierć funta sproszkowanego cukru. Do sześciu listków żelatyny, namoczonej poprzednio w zimnej wodzie, wlać pół szklanki gorącego mleka i mieszać aż się żelatyna zupełnie rozpuści, poczem wlać do soku z malin i wymieszać. Ubić pół kwarty śmietanki z ćwiercią funta sproszkowanego cukru i następnie w śmietankę tę lać powoli sok malinowy z żelatyną, jednocześnie mieszając. Ubijać należy trzepaczką tak długo, aż krem zacznie gęstnieć, a wtedy wlać do zwilżonej i cukrem wysypanej formy i postawić dla zastygnięcia na lód. Na stół podaje się z ciastkami. W podobny sposób można przyrządzić krem, używając jakichbądź innych jagód.

„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce”, A.J.K, 1917

Spróbuj również:


   

2 Responses to Krem malinowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *