Tagi: *

Tagi: *

Krem z kasztanów


Krem kasztanowy (1913)

SKŁADNIKI:

500 g kasztanów

1 szklanka mleka

garść pistacji niesolonych, bez łupin

600 ml śmietany 30%

200 g cukru

5 łyżeczek żelatyny

1 kieliszek likieru Maraschino

cukier waniliowy

Kasztany ponacinać i ugotować w wodzie. Następnie zdjąć obie łupiny, zalać mlekiem z dodatkiem cukru waniliowego i gotować, póki nie będą zupełnie miękkie i nie zaczną się rozpadać. Mleka ma być tyle, żeby ledwie zakrywało kasztany.

Ugotowane kasztany odcedzić i zblendować na krem. Dodać kieliszek likieru.

Pistacje drobno posiekać.

Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Piure kasztanowe, pistacje i śmietanę delikatnie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Przełożyć do foremek i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

 

przepis oryginalny:

Krem kasztanowy

1 funt kasztanów ugotować najpierw w wodzie a po obraniu z podwójnej łupy w mleku z wanilią, przefasować przez sito i wymięszać z 1/8 funta usiekanej drobno pistacyi i z 3/4 litra kremowej śmietanki ubitej na pianę z pół funtem cukru. Bić na lodzie, dodawszy 10 listków rozpuszczonej żelatyny i kieliszek likieru Maraschino, a gdy krem zacznie tężeć włożyć go do formy i zamrozić.

„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

 

 

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *