Tagi: *

Tagi: *

Kruche ciasteczka rodzynkowe


Kapelusiki kolonialne (1917)

Oryginalna nazwa tych ciasteczek to „kapelusiki kolonialne” ponieważ kształtem przypominają kapelusz trójgraniasty (trikorn). Te kruche ciasteczka z rodzynkowo-cytrynowym nadzieniem wyglądają oryginalnie i pysznie smakują. 

SKŁADNIKI:

1 filiżanka rodzynek

1 cytryna

1 jajko

150 g mąki

125 g masła

50 g cukru

Jajko ubić na pianę. Dodać skórkę otartą z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny.

Rodzynki posiekać, dodać do połowy masy jajecznej. Drugą połowę odstawić.

Wyrobić kruche ciasto z mąki, miękkiego masła i cukru. W razie potrzeby dodać trochę wody, by się skleiło. Zagniatać krótko.

Ciasto rozwałkować, powycinać koła. Na środku każdego położyć nadzienie rodzynkowe, brzegi skleić tak, by powstała trójkątna koperta. Ciasto posmarować pędzelkiem maczanym w pozostałym jajku. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce,A.J. Kamionka, 1917

 

Spróbuj również:


2 Responses to Kruche ciasteczka rodzynkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *