Tagi:

Tagi:

Lekkie ciasto twarogowe


Wypiekanka z kaszki manny (1925)

Bardzo lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto, które w smaku przypomina nieco sernik lub suflet. Należy je podawać schłodzone, świetnie smakuje polane musem owocowym lub czekoladowym.

SKŁADNIKI (na małą blaszkę):

125 g zmielonego twarogu

4 jajka

4 łyżki cukru

2 łyżki kaszy manny

0,5 szklanki śmietany 18%

skórka z 1 cytryny

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać śmietanę, kaszę, twaróg i skórkę z cytryny. Ubić. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać.

Piec z 180 stopniach ok. 50 minut w małej tortownicy wyłożonej papierem. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Polska kuchnia. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *