Lody śmietankowe
(1913)
O historii lodów pisałam przy okazji przepisu na lody poziomkowe (tutaj). Ten przepis to podstawa do dalszych lodowych wariacji – można dodać do niego świeże owoce, bakalie, czekoladę czy pokruszone ciastka. Monatowa podaje również przepisy m.in. na lody kawowe, ponczowe, tutti-frutti oraz na różnego rodzaju bomby lodowe, czyli lody zamrożone w specjalnej formie i nadziewane słodkimi farszami.
SKŁADNIKI:
8 żółtek
300 g cukru
750 ml śmietany 30%
pasta lub esencja waniliowa
Żółtka ubić na puszysty krem z cukrem i wanilią.
Śmietanę podgrzać. Pół szklanki ciepłej śmietany dodać do jajek z cukrem, zmiksować. Gdy pozostała śmietana zacznie się gotować, wlać do niej tę masę. Cały czas mieszać, aż do momentu otrzymania konsystencji budyniu. Zdjąć z gazu, przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Gdy masa ostygnie, przełożyć do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. W przypadku braku maszyny, przelać masę lodową do pojemniczka i włożyć do zamrażalki. Co 30 minut wyjmować i miksować masę, by nie powstały kryształki lodu (czynność powtórzyć 4-6 razy).
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
Dodaj komentarz