Tagi:

Tagi:

Lody śmietankowe


(1913)

O historii lodów pisałam przy okazji przepisu na lody poziomkowe (tutaj). Ten przepis to podstawa do dalszych lodowych wariacji – można dodać do niego świeże owoce, bakalie, czekoladę czy pokruszone ciastka. Monatowa podaje również przepisy m.in. na lody kawowe, ponczowe, tutti-frutti oraz na różnego rodzaju bomby lodowe, czyli lody zamrożone w specjalnej formie i nadziewane słodkimi farszami.

SKŁADNIKI:

8 żółtek

300 g cukru

750 ml śmietany 30%

pasta lub esencja waniliowa 

Żółtka ubić na puszysty krem  z cukrem i wanilią.

Śmietanę podgrzać. Pół szklanki ciepłej śmietany dodać do jajek z cukrem, zmiksować. Gdy pozostała śmietana zacznie się gotować, wlać do niej tę masę. Cały czas mieszać, aż do momentu otrzymania konsystencji budyniu. Zdjąć z gazu, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Gdy masa ostygnie, przełożyć do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. W przypadku braku maszyny, przelać masę lodową do pojemniczka i włożyć do zamrażalki. Co 30 minut wyjmować i miksować masę, by nie powstały kryształki lodu (czynność powtórzyć 4-6 razy).

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

 

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *