Tagi:

Tagi:

Mus brzoskwiniowy


Muss owocowy (1913)

Takie musy owocowe z dodatkiem żelatyny były kiedyś popularnym deserem. Choć w wykonaniu są bardzo proste i nie wymagają wielu składników, odpowiednio podane wyglądają efektownie i elegancko. Na blogu znajduje się przepis na mus jabłkowy (tutaj), a dziś proponuję letni pyszny mus brzoskwiniowy.

SKŁADNIKI (ilości wg uznania):

brzoskwinie

cukier 

skórka cytrynowa 

żelatyna (na 500 ml musu 4 łyżeczki)

Brzoskwinie umyć, zalać wrzątkiem na 15 minut w celu sparzenia skórki. Po tym czasie obrać ze skórki, oddzielić od pestek, pokroić na małe kawałki, przełożyć na patelnię.

Dodać cukier i skórkę z cytryny, smażyć, dopóki brzoskwinie się nie rozpadną. Zblendować je na gładki mus.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej (lecz nie wrzącej) wody. Dokładnie wymieszać i poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Połączyć z musem.

Naczynia napełnić musem i wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

 

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *