Tagi: * *

Tagi: * *

Niecodzienny sernik ziemniaczany


Torcik kartoflany z serem (1930)

To niezwykłe, bezglutenowe ciasto w zasadzie ma dwa składniki: ziemniaki i twaróg. Ich idealne proporcje sprawiają, że smak ziemniaków w ogóle nie jest wyczuwalny, a ciasto jest wilgotne i bardzo serowe. Pyszna, tania i szybka alternatywa dla czasochłonnych, wieloskładnikowych serników.

SKŁADNIKI:

750 g ziemniaków

500 g twarogu

100 g masła

3 jajka

200 g cukru pudru

cukier waniliowy

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

skórka z jednej pomarańczy

Ziemniaki ugotować, gdy ostygną ubić lub przepuścić przez maszynkę do ziemniaków.

Masło zmiksować na puszysty krem, dodać żółtka, cukier, cukier puder i skórkę z pomarańczy, zmiksować.

Ser zmielić lub dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać do kremu z masła. Na koniec dodać ziemniaki i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z masą ziemniaczaną za pomocą szpatułki lub łyżki.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy. Piec około 40 minut w 180 stopniach (po 30 minut sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, jeśli tak, wyjąć).

Podawać po kilku godzinach lub następnego dnia schłodzone w lodówce.

 

stary przepis oryginalny (źródło: www.polona.pl)

Elżbieta Kiewnarska, „Potrawy z kartofli”, Warszawa 1930

 

Spróbuj również:


10 Responses to Niecodzienny sernik ziemniaczany

  • Wow! Pierwszy raz słyszymy o takim przepisie! Koniecznie musimy go przetestować 🙂

  • Ten sernik jest pyszny! Wilgotny, aromatyczny i bardzo ‚sernikowy’.

  • Mój pierwszy sernik „w życiu” i coś fantastycznego, częstuję, a dopiero potem mówię, co jest w środku <3 Jak ktoś lubi, mogę zaproponować też rodzynki co środka 😉

  • Uwielbiam ten sernik, robiłam już trzy razy i za każdym razem wychodzi super. Chociaż młode ziemniaki nieco zmieniają smak, robi się bardziej wilgotny. Wolę robić ze starych. Naprawdę świetny przepis 🙂

  • Jak przygotowywałaś ser? Mląc go w maszynce?

    P.S. Czy można liczyć na jakieś aktualizacje strony? 🙂

  • Upielkam dla Mamy z okazji urodzin i czekalam az cala rodzina wezmie pierwszy gryz. Nikt sie nie skapna, oprocz brata ktory wiedzial ze ziemniaki dodano do sernika. Mama mowila ze w zyciu nie zgadnelaby ze dodalam ziemniaki. Sernik wyszedl troche zbity, ale wilgotny i wszystkim smakowal. Dodalam laske prawdziwej wanilii i uzylam zmielonego sera z wiaderka.

    • Cieszę się, że smakował 🙂 Rzeczywiście nie jest tak delikatny jak robiony na twarogu z wiaderka, ale ziemniaków wcale nie czuć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *