Pierogi leniwe bez sera

(1921)

Pierogi leniwe zawdzięczają swoją nazwę łatwemu sposobowi przyrządzania – zamiast robić osobno farsz twarogowy i ciasto, a potem sklejać razem, po prostu miesza się składniki i gotuje. Przepis proponowany przez Juliuszową Albinowską do szybkich nie należy. To ciasto parzone, podobne do ptysiowego, z dodatkiem drożdży smażone na głębokim tłuszczu. W rezultacie powstają smaczne racuchy, idealny deser do kawy, nie danie obiadowe.

SKŁADNIKI:

0,5 litra mleka

1 łyżka mąki

0,5 kg mąki

2 żółtka + 1 całe jajko

1 łyżka cukru

30 g drożdży

smalec lub masło klarowane do smażenia

Zagotować mleko z masłem. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gdy ciasto parzone zacznie odchodzić od garnka, zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Wbić jajka i dodać cukier, wymieszać.

Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody, dodać do ciasta, zmiksować.

Stolnicę posypać mąką, z ciasta tworzyć wałeczki, kroić jak pierogi leniwe. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć kilka minut.

Podawać ciepłe lub zimne z cukrem pudrem lub konfiturami.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Oszczędne obiady bezmięsne”, Juliuszowa Albinowska, 1921

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *