Rolada Jelly Roll

Jelly Roll (1917)

Nie wiadomo dokładnie, jakie są początki tego ciasta. Jego angielska nazwa jelly roll stosowana jest wymiennie z nazwą swiss roll i sugeruje związek ze Szwajcarią, choć prawdopodobnie biszkoptowa rolada z dżemem lub galaretką wywodzi się z Austrii lub innego kraju centralnej Europy i powstała w XIX wieku. W Polsce słowo „rolada” funkcjonowało w tym czasie jako określenie zwiniętego kawałka mięsa lub ryby z farszem, nie odnosiło się do ciast. Słodkości w takiej formie nazywano „struclami”. Jedyny przepis na słodką roladę znalazłam w Kuchni polsko-amerykańskiej, z której pochodzi ten przepis.

SKŁADNIKI:

1 filiżanka mąki

1 filiżanka cukru

3 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dżem lub marmolada do nadzienia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

Cukier ubić z żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę i 6 łyżek wody (lub wg uznania, ciasto powinno być lekko lejące). Na koniec delikatnie domieszać pianę z białek.

Dużą kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, jego warstwa nie może być grubsza niż 1,5 cm, bo za grube ciasto nie da się zrolować.

Wstawić do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone ciasto wyjąć wraz z papierem na stół. Na jeszcze ciepłym rozprowadzić równomiernie nadzienie i powoli rolować. Trzeba to zrobić szybko, bo ostygnięte ciasto przestaje być elastyczne i może się połamać. Odstawić do stężenia.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce, A.J. Kamionka, 1917

 

Spróbuj również:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *