Tagi:

Tagi:

Rustykalna szarlotka


Paj z jabłek (1917)

Według autora „Kuchni polsko-amerykańskiej” paje to najpopularniejsze i ulubione desery w Ameryce. Przez niektórych nazywane są pasztetem, przez innych szarlotką, jednak żadna z nazw nie jest właściwa, dlatego autor pozostał przy oryginalnym „paju”. W książce znajdują się przepisy na paje jabłkowe, rabarbarowe, żurawinowe i cytrynowe.  Na początek postanowiłam upiec klasyczny apple pie, który okazał się pysznym i prostym plackiem z jabłkami.

SKŁADNIKI:

3 filiżanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka soli

1 filiżanka smalcu

25 g masła

5 kwaskowatych jabłek

1 filiżanka cukru

łyżeczka cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

Mąkę, smalec, sól, proszek do pieczenia i 0,5 filiżanki cukru wymieszać nożem. Dodać tyle wody, aby ciasto było gęste i dało się wałkować, wyrobić.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, na wierzch położyć cienkie płatki masła (gdzieniegdzie), złożyć ciasto na trzy i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć 3-4 razy.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na okrągłe placki wielkości formy do tarty. Formę posmarować masłem i oprószyć mąką, następnie wyłożyć pierwszym plackiem z ciasta.

Zrobić nadzienie: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą z nich na plasterki. Wymieszać z 0,5 filiżanki cukru, cynamonem i gałką muszkatołową. Wyłożyć na spód ciasta. Na wierzchu rozrzucić cienkie plasterki masła.

Całość przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie zlepić oba płaty. We wierzchniej części można wcześniej powykrawać małą foremką kształty koła czy serca lub zrobić pośrodku nacięcie dla ujścia pary.

Wierzch posmarować roztopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem. Piec 45 minut w 180 stopniach.

 

przepis oryginalny:

Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce,
A.J.K, 1917

Spróbuj również:


One Response to Rustykalna szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *