Lane kluski na mleku

Kluseczki lane na mleku (1925)

Ten przepis to wspomnienie dzieciństwa i czasów, kiedy na śniadanie nie jadało się tostów z serem i szynką, croissantów z konfiturą czy szakszuki, tylko cała rodzina zasiadała do takiego prostego posiłku. Moja babcia, podobnie jak wiele osób z jej pokolenia, jadała lane kluski na mleku do końca życia. Ja również gotuję je czasem na śniadanie, wszyscy za nimi przepadamy.

SKŁADNIKI:

3 jajka

120 g mąki pszennej

1 litr mleka

szczypta soli

Mąkę zmiksować z jajami i szczyptą soli. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka spuszczać partiami łyżką ciasto. Po dwóch-trzech minutach kluski będą ugotowane. Podawać ciepłe.

Do lanych klusek świetnie sprawdza się mąka chlebowa (u mnie Szymanowska z Polskich Młynów, do kupienia w sklepie internetowym producenta, tutaj).

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Polska kuchnia. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *