Tagi: *

Tagi: *

Dynia z pomidorami w śmietanie


Dynia z pomidorami (1925)

Warzywa w śmietanie ostatnio trochę wyszły z łask – ciężką śmietanę zastępuje się raczej fit-oliwą. Tymczasem jeszcze niedawno nie wyobrażano sobie niedzielnego obiadu bez sałaty, pomidorów  czy ogórków ze śmietaną. Nie mówiąc już o przepisach sprzed stu lat, w których każda jarzyna musiała pływać w sosie śmietanowym lub zasmażce z mąki i masła. 

Dzisiejszy przepis to pomysł na prostą, sycącą i pyszną potrawę, która może stanowić fajny dodatek do obiadu lub osobne danie. Mała ilość śmietany sprawia, że potrawa nie jest ciężka i ma wspaniały, delikatny smak. 

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

200 g dyni

200 g pomidorów świeżych

1 mała cebula

1 łyżka mąki

3 łyżki śmietany 18%

sól, pieprz, opcjonalnie ulubione przyprawy i zioła

masło do smażenia

Dynię obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. Smażyć na maśle, dopóki nie zmiękną (można do roztopionego masła dodać odrobinę wody i dusić dynię i cebulę pod przykryciem).

Pomidory pokroić w kostkę, zasypać łyżką mąki, wymieszać.

Gdy dynia będzie miękka, dodać pomidory, śmietanę i doprawić. Smażyć przez 5 minut, po czym zdjąć z patelni.

Danie można podawać na ciepło lub na zimno.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Polska kuchnia. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925

Spróbuj również:

2 Responses to Dynia z pomidorami w śmietanie

  • Coś czuję, że zrobiłaś tą potrawę, żeby pochwalić się miseczkami ? Ale się nie dziwię, bo są cudowne ? Pewnie na takiej pięknej porcelanie wszystko smakuje lepiej.

    • Haha, coś w tym jest 😛 Miseczki zachwycają mnie za każdym razem, kiedy nakładam na nie potrawę, chciałam żeby choć raz były bohaterkami zdjęcia 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *