Tagi:

Tagi:

Barszcz ukraiński


1913

Ta zupa to klasyka kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Monatowa opisuje ją jako wyborną, a sam przepis poznała, będąc na Ukrainie. Wersja z 1913 roku jest bardzo bogata w różne dodatki – mamy tu warzywa, grzyby, mięso i kiełbasę, do tego jajka na twardo do podania. Jest więc to barszcz zupełnie inny od naszych polskich, klarownych, podawanych z uszkami lub w filiżankach.

SKŁADNIKI:

1 litr rosołu + mięso z rosołu

3 średnie buraki

garść fasolki szparagowej

2 suszone grzybki

mały kawałek kapusty

2 duże pomidory

1 cebula

kawałek cienkiej kiełbasy

cytryna lub zakwas z buraków

sól, pieprz

jajka na twardo do podania

Do przecedzonego rosołu dodać buraki pokrojone w drobną kostkę i grzyby. Gotować, dopóki buraki nie będą miękkie.

W osobnym garnku poddusić pokrojoną w piórka cebulę, gdy będzie miękka dodać poszatkowaną kapustę i fasolkę szparagową pociętą na kawałki. Zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić.

Pomidory sparzyć, pokroić w cząstki, podsmażyć na maśle. Gdy się rozpadną, zblendować. Można przetrzeć przez sito, żeby nie było ziarenek.

Kiełbasę i mięso z rosołu pokroić w kostkę.

Gdy buraki będą miękkie, dodać do zupy ugotowane warzywa, puree z pomidorów, kiełbasę i mięso. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub zakwasem z buraków. Gotować 5 minut.

Podawać z jajkiem na twardo.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

 

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *