Delikatny omlet z kalafiorem
Omlet z Kalafiorami (1917)
Po wypróbowaniu kilku starych przepisów na kalafiora (znajdziesz je tutaj), które były pyszne, ale wszystkie zawierały bułkę tartą i beszamel, miałam ochotę na lżejsze danie. Jak zwykle „Kuchnia polsko-amerykańska” kryła przepis na niemal współczesną potrawę – lekki, prosty, trzyskładnikowy omlet, który robi się w pięć minut.
SKŁADNIKI:
300 g ugotowanego kalafiora
2 jajka
łyżeczka mąki kukurydzianej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Jajka wymieszać z mąką, dodać pokrojonego gotowanego kalafiora i przyprawy, wymieszać. Masę wyłożyć na patelnię (można podzielić na pół, łatwiej będzie przewrócić omlet). Przysmażyć z obu stron i wydać na stół.
oryginalny stary przepis (źródło: www.polona.pl)
„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich
w Ameryce”, A.J.K, 1917
Spróbuj również:
Omlet jest pyszny… gdyby się tylko lepiej przewracał. Może to przez to, że nie dość drobno pokroiłam kalafior?
U Ciebie na zdjęciu omlet ma zielone „paproszki” dodawałaś jakąś zieleninę?
Pietruszkowe paproszki są do ozdoby, do środka dodałam tylko sól, pieprz i gałkę 🙂 Kalafiora rzeczywiście mocno rozdrobniłam, wszystko ładnie odchodziło od patelni. Możesz spróbować zrobić zamiast jednego dużego zrobić kilka małych, wtedy łatwiej będzie je przewracać. Albo zsunąć już przysmażony z jednej strony na talerz, po czym energicznie przerzucić go z powrotem na patelnię na nieprzysmażoną stronę. To trochę ryzykowne, można nie trafić idealnie w środek patelni 😉
Wiedziałam, że mogłam go bardziej rozdrobnić… 🙂