Krokiety z ryżu z parmezanem
Krokiety ryżowe (1927)
Krokiety z ryżu to przepis, który często przewija się w starych książkach kucharskich. Czasami są z dodatkiem szynki, częściej jednak z parmezanem. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, proste w przygotowaniu. Świetnie pasują do sosu pomidorowego.
SKŁADNIKI:
1 szklanka ryżu jaśminowego
2 szklanki mleka
1 łyżka masła (do krokietów)
1-2 jajka do krokietów + 1-2 jajka do panierki
0,5 szklanki tartego parmezanu
bułka tarta (ilość zależy od konsystencji masy krokietowej) + do panierowania
sól
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
olej kokosowy połączony z masłem do smażenia
sos pomidorowy do podania
Ryż ugotuj na mleku, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Powinien być rozgotowany i kleisty. Dopraw solą i gałką, dodaj łyżkę masła i odstaw do ostygnięcia.
Do ryżu dodaj parmezan. Następnie wbij jajko, jeśli konsystencja będzie bardzo zwarta, dodaj drugie jajko. Jeśli mimo dodania tylko jednego jajka konsystencja nie pozwala na formowanie krokietów (jest zbyt rzadka) dodaj tyle bułki tartej, żeby masa się kleiła. Uformuj krokiety.
Każdego krokieta obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smaż na maśle pół na pół z olejem kokosowym do zarumienienia. Podawaj z sosem pomidorowym.
stary przepis oryginalny:
„100 postnych i jarskich dań”, Elżbieta Kiewnarska, 1927
Spróbuj również:
![]() |
![]() |
![]() |
Dodaj komentarz