Tagi: * * *

Tagi: * * *

Placuszki ziemniaczano-owsiane


Placki owsiane (1941)

Przepis łączący gotowane w mundurkach ziemniaki i mąkę owsianą, którą bardzo lubię w wypiekach zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wypróbować. Pierwsza wersja była zgodna z przepisem oryginalnym i nie zawierała jajek – niestety placuszki bez jajek mimo drożdży nie wyrosły. Ale po dodaniu dwóch jajek zadziała się magia – placuszki zrobiły się puszyste w środku. Świetnie smakowały zarówno na słodko, jak i ze śmietaną.

 

SKŁADNIKI:

250 g ziemniaków + 1 ziemniak ok. 70 g (średni)

250 g mąki owsianej

2 jajka

10 g świeżych drożdży

szczypta cukru

sól

olej do smażenia

śmietana 18% lub cukier puder do podania

 

Do szklanki ciepłej wody dodaj drożdże i cukier, pozostaw do rozpuszczenia. Dodaj do mąki razem z jajkami, zmiksuj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na co najmniej 30 minut).

250 g ziemniaków ugotuj w łupinach. Obierz, póki są ciepłe, przepuść przez praskę do ziemniaków i dodaj do mąki. Jednego surowego ziemniaka obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach do ciasta. Dopraw solą, wymieszaj. Odstaw na pół godziny.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto, smaż z obu stron do zarumienienia.

Podawaj na słodko lub słono z ulubionymi dodatkami.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„109 potraw”, Elżbieta Kiewnarska, Warszawa 1941

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *