Placuszki ziemniaczano-owsiane
Placki owsiane (1941)
Przepis łączący gotowane w mundurkach ziemniaki i mąkę owsianą, którą bardzo lubię w wypiekach zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wypróbować. Pierwsza wersja była zgodna z przepisem oryginalnym i nie zawierała jajek – niestety placuszki bez jajek mimo drożdży nie wyrosły. Ale po dodaniu dwóch jajek zadziała się magia – placuszki zrobiły się puszyste w środku. Świetnie smakowały zarówno na słodko, jak i ze śmietaną.
SKŁADNIKI:
250 g ziemniaków + 1 ziemniak ok. 70 g (średni)
250 g mąki owsianej
2 jajka
10 g świeżych drożdży
szczypta cukru
sól
olej do smażenia
śmietana 18% lub cukier puder do podania
Do szklanki ciepłej wody dodaj drożdże i cukier, pozostaw do rozpuszczenia. Dodaj do mąki razem z jajkami, zmiksuj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na co najmniej 30 minut).
250 g ziemniaków ugotuj w łupinach. Obierz, póki są ciepłe, przepuść przez praskę do ziemniaków i dodaj do mąki. Jednego surowego ziemniaka obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach do ciasta. Dopraw solą, wymieszaj. Odstaw na pół godziny.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto, smaż z obu stron do zarumienienia.
Podawaj na słodko lub słono z ulubionymi dodatkami.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„109 potraw”, Elżbieta Kiewnarska, Warszawa 1941
Spróbuj również:
![]() |
![]() |
![]() |
Dodaj komentarz