Makaron po chińsku
Kura z makaronem po chińsku (1917)
Przepisy na dania kuchni azjatyckiej w książkach kucharskich z przełomu XIX i XX wieku zdarzają się bardzo rzadko. Zazwyczaj wystarczyło doprawienie potrawy sosem sojowym, curry czy imbirem, aby nazwać ją „chińską” czy „indyjską”. W tym przepisie oprócz orientalnych przypraw, mamy również zupełnie niezwykły w owym czasie makaron vermicelli, często używany w kuchni azjatyckiej. Mimo że połączenie sosu pomidorowego z tym rodzajem makaronu i kurczakiem przyprawionym orientalnymi przyprawami brzmi dziwnie, to trzeba przyznać, że danie jest bardzo smaczne.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
80 g makaronu vemicelli
160 g gotowanego lub pieczonego kurczaka bez kości i skóry
1 duża cebula
100 g selera naciowego
dwie łyżki ostrego sosu pomidorowego (u mnie domowy)
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
sól, pieprz
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj z sosem pomidorowym.
Kurczaka podziel za pomocą dłoni na cieniutkie paseczki.
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni. Dodaj rozdrobnionego kurczaka. Dopraw pieprzem, imbirem, cynamonem i goździkami. Podsmaż.
Łodygę selera pokrój w paski. Dodaj do kurczaka. Gdy będzie miękki, dodaj makaron, wymieszaj.
Podawaj na ciepło.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce, A.J. Kamionka, 1917
Spróbuj również:
Brzmi dziwnie. Smakuje nadspodziewanie dobrze. Kilka obowiazkowych dodatków jak prażony sezam, kapka sosu sojowego i szczypiorek zrobiło robotę.
O tak, z tymi dodatkami z pewnością jest pyszny.