Tagi: *

Tagi: *

Tosty z fasoli z kiełbasą


Tosty fasolowe  I (1984)

Ostatnio wpadła w moje ręce niezwykle ciekawa  książka Henryka Dębskiego pt. „Fasola w kuchni”, zawierająca ponad 700 przepisów  na dania z fasoli. Są tu fasolowe zupy, zapiekanki, tosty, sałatki, a nawet  fasolowa pizza! 

Tosty z fasoli  to  dwa fasolowe placuszki nadziewane kiełbasą i zapieczone z serem – niebo w gębie.  To  jedna z pięciu wersji  tostów fasolowych zaproponowanych przez autora, obok tostów z pieczarkami, twarogiem, jabłkami i boczku.

SKŁADNIKI  (na  5 tostów)

300 g  białej suchej fasoli

2 cebule

2 jajka

50 g mąki pszennej

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

200 g kiełbasy

keczup

100 g sera żółtego

Fasolę zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin lub na noc. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, zblenduj.

Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij. Dodaj do zblendowanej fasoli razem z dwoma jajkami i mąką. wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Na rozgrzanym tłuszczu smaż placuszki na rumiano.

Kiełbasę pokrój w półplasterki, podsmaż. Ser zetrzyj na tarce.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na wyłożonej papierem blaszce połóż spodnie placuszki, następnie polej je keczupem, rozłóż kiełbasę i przykryj drugim placuszkiem. Na wierzchu posyp tosty serem.

Tosty zapiekaj przez kilka minut. Podawaj ciepłe.

 

Przepis pochodzi z książki „Fasola w kuchni” Henryka Dębskiego, 1984 rok.

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *