Tosty z fasoli z kiełbasą
Tosty fasolowe I (1984)
Ostatnio wpadła w moje ręce niezwykle ciekawa książka Henryka Dębskiego pt. „Fasola w kuchni”, zawierająca ponad 700 przepisów na dania z fasoli. Są tu fasolowe zupy, zapiekanki, tosty, sałatki, a nawet fasolowa pizza!
Tosty z fasoli to dwa fasolowe placuszki nadziewane kiełbasą i zapieczone z serem – niebo w gębie. To jedna z pięciu wersji tostów fasolowych zaproponowanych przez autora, obok tostów z pieczarkami, twarogiem, jabłkami i boczku.
SKŁADNIKI (na 5 tostów)
300 g białej suchej fasoli
2 cebule
2 jajka
50 g mąki pszennej
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
200 g kiełbasy
keczup
100 g sera żółtego
Fasolę zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin lub na noc. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, zblenduj.
Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij. Dodaj do zblendowanej fasoli razem z dwoma jajkami i mąką. wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Na rozgrzanym tłuszczu smaż placuszki na rumiano.
Kiełbasę pokrój w półplasterki, podsmaż. Ser zetrzyj na tarce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na wyłożonej papierem blaszce połóż spodnie placuszki, następnie polej je keczupem, rozłóż kiełbasę i przykryj drugim placuszkiem. Na wierzchu posyp tosty serem.
Tosty zapiekaj przez kilka minut. Podawaj ciepłe.
Przepis pochodzi z książki „Fasola w kuchni” Henryka Dębskiego, 1984 rok.
Spróbuj również:
Dodaj komentarz