Tagi: * * * * *

Tagi: * * * * *

Paszteciki z grzybami/kapustą/ryżem


Paszteciki drożdżowe (1929)

Drożdżowe paszteciki  przywędrowały do Polski  ze Wschodu – na Wołyniu czy Ukrainie stanowiły osobne wigilijne danie, u nas dodatek do zup. Elżbieta Kiewnarska w swojej książce podaje przepisy na paszteciki z rybą, słodką kapustą, grzybami, kapustą kiszoną i grzybami i ryżem i jajkiem na twardo. Z podanej porcji ciasta zrobiłam trzy ostatnie rodzaje.

SKŁADNIKI:

na ciasto:

500 g mąki pszennej +  do podsypywania

16 g świeżych drożdży

250 ml ciepłego mleka lub wody

2  małe jajka

1 łyżka masła

0,5 łyżeczki soli

szczypta cukru

Do ciepłego mleka lub wody wkrusz drożdże, dodaj cukier, wymieszaj  do rozpuszczenia.

Do mąki dodaj  sól, wymieszaj,  następnie rozpuszczone drożdże, rozbite jajka i masło. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne. Jeśli ciasto bardzo przykleja się do rąk, podsypuj delikatnie mąką. Zostaw ciasto do wyrośnięcia, w tym czasie przygotuj farsze.

FARSZ GRZYBOWY

składniki:

50 g  grzybów suszonych

1 cebula

1  łyżka masła  do smażenia

1 łyżka mąki

sól, pieprz

Grzyby  wypłucz, zalej wodą, posól, gotuj 30 min. Po tym czasie  odsącz (wodę zachowaj), drobniutko posiekaj.

Cebulę posiekaj drobno, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem, smaż kilka minut. Następnie posyp farsz mąką i smaż 2-3 minuty.

Weź 1/3 przygotowanego przygotowanego ciasta, rozwałkuj. Wycinaj dowolny kształt pasztecików, napełniaj je farszem. Możesz posmarować wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem.

FARSZ Z RYŻU I JAJEK NA TWARDO

składniki:

50 g suchego ryżu (u mnie basmati)

2 jajka ugotowane na twardo

sól, pieprz

koperek świeży lub suszony

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (na sypko). Jajka i koperek posiekaj drobno, dodaj do ugotowanego ryżu. Dopraw solą i pieprzem.

Weź 1/3 przygotowanego przygotowanego ciasta, rozwałkuj. Wycinaj dowolny kształt pasztecików, napełniaj je farszem. Możesz posmarować wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem.

FARSZ Z KAPUSTY KISZONEJ I GRZYBÓW

250 g kapusty kiszonej

1 cebula

masło do smażenia

25 g suszonych grzybów

pieprz

Grzyby  wypłucz, zalej wodą, posól, gotuj 30 min. Po tym czasie  odsącz (wodę zachowaj), drobniutko posiekaj.

Cebulę posiekaj drobno, zeszklij na maśle. Do garnka włóż cebulę, kapustę i grzyby. Zalej wodą, w której gotowały się grzyby (użyj też wody z gotowania grzybów na farsz grzybowy), popieprz. Jeśli smaku grzybowego jest za mało, dodaj wodę – kapusta powinna być w 3/4 przykryta wodą.

Gotuj kapustę, dopóki nie wygotuje się cała woda, od czasu do czasu mieszając. Farsz ostudź.

Weź 1/3 przygotowanego przygotowanego ciasta, rozwałkuj. Wycinaj dowolny kształt pasztecików, napełniaj je farszem. Możesz posmarować wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem.

PIECZENIE

Paszteciki pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką na około 30 minut. Po tym czasie wstaw do  piekarnika, nastaw na 200 stopni. Piecz, dopóki nie zrobią się rumiane (ok. 30 minut). Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Potrawy wigilijne”, Elżbieta Kiewnarska, 1929

 

Spróbuj również:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *