Tagi:

Tagi:

Smażona dynia


(1913)

Kwadratowe kawałki smażonej dyni wyglądają jak łosoś. A smakują jeszcze inaczej – trochę jak bataty, trochę jak smażona w mące kania. Przepis jest prosty, efekt końcowy zaskakująco smaczny. Trzeba jedynie pamiętać, by do smażenia wybrać mało wodnisty gatunek dyni, wtedy kotleciki są bardziej „treściwe” i nie robią się szkliste.

SKŁADNIKI (dowolne ilości):

surowa dynia

mąka

masło do smażenia

sól

Dynię pokroić w cienkie plastry. Obtoczyć w mące. Smażyć na roztopionym maśle. Posolić. Podawać ciepłe.

 

stary przepis oryginalny (źródło: www.polona.pl)

 „Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

 

Spróbuj również:


2 Responses to Smażona dynia

  • Ale to przepis na tykwę a nie dynie, tykwa to trochę inna roślina, wiem bo ma obie w ogrodzie i faktycznie młoda tykwa jest jadalną, stara idealna na kubki do picia herbaty czy matchy.

    • W SJP Niedźwiedzkiego z 1919 roku tykwa jest synonimem dyni. Myślę, że w tamtym czasie oni prawdziwych tykw nie mieli, nigdy się nie spotkałam choćby ze wzmianką o niej w książkach z tamtego okresu i po prostu autorka tak nazwała dynię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *