Bezy z bitą śmietaną
Baisers (beze) 1861
Słynna beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami powstała przed II wojną światową w Australii lub Nowej Zelandii na cześć baletnicy Anny Pawłowej. Kształt, kolor i delikatność bezy miały nawiązywać do spódniczki primabaleriny. Jednak desery bezowe znane były w Polsce dużo wcześniej, o czym świadczy poniższy przepis z 1861 roku.
SKŁADNIKI:
5 białek
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
śmietana 30% (duże opakowanie)
4 łyżeczki cukru
owoce do dekoracji
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ubitej piany zrobić 8 ok. dziesięciocentymetrowych bez. Piec w 130 stopniach dopóki nie zrobią się lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Ubić śmietanę z cukrem. Owoce pokroić, jeśli to konieczne.
Wcisnąć środek każdej bezy, tak by dostać się do miękkiego wnętrza. Napełnić je bitą śmietaną, posypać świeżymi owocami.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Kucharz polski jaki być powinien. Książka podręczna dla ekonomiczno-troskliwych gospodyń”, Bronisława Leśniewska, 1861.
Spróbuj również:
Dodaj komentarz