Biszkopt z agrestem
Wypiekanka z agrestu (1925)
W kuchni staropolskiej agrest był popularnym składnikiem sosów. Do tego stopnia, że „agrestem” nazywano wszystkie kwaśne sosy, zrobione z różnych niedojrzałych owoców lub kwaśnego wina. Dodawano je do mięsa, ryby czy potraw z warzywami. Gdy gust kulinarny Polaków się zmienił, agrest pozostał jedynie składnikiem ciast i przetworów (galaretka, powidła, kompot). Poniższy przepis to w zasadzie prosty biszkopt z agrestem – świetny, sezonowy deser.
SKŁADNIKI:
75 g masła
150 g cukru
laska wanilii
100 g mąki
3 jaja
2 szklanka agrestu
Masło utrzeć na krem z żółtkami i cukrem i wanilią. Następnie dodać mąkę i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Z wierzchu posypać agrestem pozbawionym ogonków.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Kuchnia polska. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925
Spróbuj również:
W przepisie jest napisane 75 dag masła. Brakuje przecinka! (7,5 dag powinno być). Przepis zachęcający do spróbowania. ?
Dzięki, słuszna uwaga 🙂