Ciasteczka owsiane
Makaroniki II, oszczędne (1948)
Ciasteczka owsiane zyskały dużą popularność i cieszą się opinią zdrowej przekąski. Nie jest to do końca prawda, ponieważ zawierają cukier, ale z pewnością są pyszne. W starych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na desery zawierające płatki lub mąkę owsianą. Z tego przepisu uzyskacie pyszne, chrupiące, aromatyczne ciasteczka, które trzymane w zamkniętej puszce zachowają na długo świeżość.
SKŁADNIKI:
300 g płatków owsianych górskich
100 g masła
150 g cukru (lub mniej, są słodkie)
2 jajka
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego
kilka kropli aromatu migdałowego
Na patelni rozpuść 50 g masła i łyżkę cukru. Dodaj płatki, wymieszaj i podpraż do zarumienienia.
W misce zmiksuj pozostałe masło, jajka, pozostały cukier i cukier waniliowy. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Na koniec wsyp płatki owsiane, wymieszaj łyżką.
Na blaszce połóż papier do pieczenia. Łyżką nakładaj masę na ciasteczka owsiane – zrób duże odstępy, ponieważ ciasteczka urosną i się rozpłyną. Wstaw blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 9-10 minut.
Ciasteczka owsiane zdejmij z blachy dopiero po całkowitym ostygnięciu, gdy będą twarde.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948
Spróbuj również:
Dodaj komentarz