Ciastka „Alberty”
(1948)
Alberty to popularne niegdyś kruche ciasteczka na sodzie. Ciasto jest plastyczne i łatwo wycinać z niego dowolne kształty, świetnie się sprawdzi podczas wielkanocnych czy bożonarodzeniowych wypieków.
SKŁADNIKI (na ok. 20 ciasteczek):
250 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanek
1 łyżeczka sody
1 jajko
30 g masła
3 łyżki śmietany
125 g cukru
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę połączyć i przesiać przez sito.
Jajko, masło i śmietanę zmiksować z cukrem, dodać do sypkich składników, wyrobić ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, wycinać z niego ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożona papierem dopieczenia i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut (do zarumienienia).
Można je przechowywać z zamkniętej puszce przez kilka dni.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948
Spróbuj również:
Dodaj komentarz