Ciasto drożdżowe z ryżu
Ciasto z ryżu (1898)
Na przełomie XIX i XX wieku desery na bazie ryżu były bardzo popularne. Ryż zapiekany z owocami, gotowany na gęsto i podawany z sokiem owocowym, czy suflety ryzowe to przepisy, które często można znaleźć w starych książkach kucharskich. Dziś przedstawiam ciasto drożdżowe z ryżem, bardzo wilgotne i treściwe, godne wypróbowania.
SKŁADNIKI:
180 g zwykłego ryżu (nie basmati)
120 g mleka
200 g masła
200 g cukru
150 g mąki
200 g mielonych migdałów
garść rodzynek
2 jajka
1/3 kostki świeżych drożdży
Ugotować ryż na gęsto.
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże z odrobiną cukru.
Masło ubić z resztą cukru. Dodać jajka, następnie wszystkie pozostałe składniki, zmiksować.
Ciasto przełożyć do formy (powinno zajmować maksymalnie 3/4 formy), odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie wstawić do piekarnika, nastawiając temperaturę 180 stopni.
Piec około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta, sprawdzić patyczkiem, czy est upieczone. Podawać wystygnięte.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzania smacznych a zdrowych potraw roślinnych”, Maria Czarnowska, 1898
Spróbuj również:
Dodaj komentarz