Ciasto parzone z rabarbarem
Wypiekanka z rabarbaru (1925)
Ciasto parzone używane jest głównie do ptysiów, ale można zrobić z niego również większy deser (np. z morelami, tutaj znajdziesz przepis). Do przygotowania tego ciasta używamy gotowanego rabarbaru, który zazwyczaj wyrzuca się po ugotowaniu kompotu. Jest to więc świetny przepis w duchu zero waste. Słodkie migdałowo-cytrynowe ciasto cudownie kontrastuje z kwaskowatym nadzieniem. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu.
SKŁADNIKI:
100 g mąki pszennej
75 g cukru
75 g mielonych migdałów
75 g masła
skórka starta z 1 cytryny
5 jaj
250 ml mleka
300 g rabarbaru gotowanego, odsączonego porządnie
W rondlu umieść mleko, cukier i masło. Mieszaj, do rozpuszczenia masła. Następnie dodaj mąkę zmieszaną z mielonymi migdałami i mieszaj trzepaczką tak długo, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od garnka. Zestaw masę z ognia i ostudź.
W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Gdy ciasto będzie wystudzone, wmieszaj za pomocą miksera żółtka i skórkę z cytryny. Na koniec delikatnie dodaj białka i dokładnie wymieszaj z resztą ciasta.
Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozłóż równomiernie rabarbar i przykryj resztą ciasta.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmij je z formy, gdy lekko ostygnie, żeby uniknąć opadnięcia. Możesz posypać cukrem pudrem.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Polska kuchnia. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925
Spróbuj również innych dań z rabarbarem:
Dodaj komentarz