Cytrynowy keks z manny
Tani keks do kawy (1948)
Autorka książki, z której pochodzi przepis wielokrotnie nazywa keksem ciasta, które nie zawierają bakalii. Być może wystarczyło upiec je w keksówce, by otrzymało taką nazwę. Cytrynowe ciasto z manną jest bardzo proste i pyszne.
SKŁADNIKI:
60 g masła
150 g cukru
2 jajka
120 g manny
370 g mąki pszennej
1 olejek cytrynowy lub sok i otarta skórka z 1 cytryny
125 ml mleka
pół opakowania proszku do pieczenia
opcjonalnie cukier puder do dekoracji lub lukier cytrynowy
Cukier ubić z jajkami, dodać masło, ubić na gładki krem. Dodać mąkę wymieszaną z kaszą i proszkiem do pieczenia, mleko, sok z cytryny ze skórką lub olejek, zmiksować.
Ciasto przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto ostygnie, można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny).
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948
Spróbuj również:
![]() |
![]() |
![]() |
Dodaj komentarz