Tagi: *

Tagi: *

Cytrynowy keks z manny


Tani keks do kawy (1948)

Autorka książki, z której pochodzi przepis wielokrotnie nazywa keksem ciasta, które nie zawierają bakalii. Być może wystarczyło upiec je w keksówce, by otrzymało taką nazwę. Cytrynowe ciasto z manną jest bardzo proste i pyszne.

 

SKŁADNIKI:

60 g masła

150 g cukru

2 jajka

120 g manny

370 g mąki pszennej

1 olejek cytrynowy lub sok i otarta skórka z 1 cytryny

125 ml mleka

pół opakowania proszku do pieczenia

opcjonalnie cukier puder do dekoracji lub lukier cytrynowy

Cukier ubić z jajkami, dodać masło, ubić na gładki krem. Dodać mąkę wymieszaną z kaszą i proszkiem do pieczenia, mleko, sok z cytryny ze skórką lub olejek, zmiksować.

Ciasto przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Gdy ciasto ostygnie, można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny).

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948

Spróbuj również:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *