Tagi: * * *

Tagi: * * *

Drożdżowa babka czekoladowa


Babka czekoladowa na drożdżach (1931)

Baby były symbolem staropolskiej Wielkanocy i cechowała je duża ilość jaj. Na szczęście nie do wszystkich przepisów potrzeba ich aż sześćdziesiąt – do babki czekoladowej Disslowa każe dodać „jedynie” sześć żółtek (z białek możesz zrobić np. mazurka bakaliowego – przepis). Z podanych składników wyszła jedna mała babka.

SKŁADNIKI:

6 żółtek

60 g cukru

120 g gorzkiej czekolady

250 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

125 ml mleka

60 g rodzynek

1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej

Żółtka zmiksuj z cukrem na puszysty krem.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej trzy łyżki żółtek, mieszając po każdej łyżce. Następnie przełóż czekoladę do reszty żółtek, zmiksuj.

Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Dodaj do ciasta.

Dodaj mąkę i rodzynki, miksuj kilka minut.

Przełóż ciasto do formy – powinno sięgać do połowy formy i odstaw pod przykryciem, dopóki nie podwoi objętości.

Wstaw wyrośnięte ciasto do zimnego piekarnika. Rozgrzej go do 200 stopni i piecz babę 35-45 minut (do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, ostudź.

Możesz polukrować ciasto, posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *