Drożdżowe racuchy z owocami
Racuszki (1914)
Racuchy z pozoru przypominają bliny – są drożdżowymi placuszkami – z tą różnicą, że w przeciwieństwie do blinów robi się je z mąki pszennej, nie zawierają piany z białek i tylko niewielką ilość masła (przepis na idealne bliny gryczane znajdziesz tutaj). Są więc tańszą i szybszą alternatywą. Do środka można dodać sezonowe owoce, a na wydaniu posypać cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 szklanka mleka
łyżka masła
4 żółtka
sól
opcjonalnie: owoce sezonowe
Sposób wykonania
Podgrzać mleko. Rozpuścić w nim drożdże. Do mąki dodać żółtka, mleko z drożdżami, masło i szczyptę soli i ewentualnie owoce. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Na maśle smażyć małe racuchy, podawać ciepłe z cukrem pudrem.
stary przepis oryginalny:
Racuszki
Do funta mąki dodać dwa łuty drożdży i szklankę mleka. Dołożyć łyżkę masła, dosypać soli, cztery żółtka, wszystko dobrze wybić, by krup nie było i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrosło, nabierać łyżką i kłaść na gorącą patelnię, na rozgrzane masło albo szmalec i z obu stron podsmażyć. Gdy rumiane, wyjąć na półmisek i obsypać cukrem.
„Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych potraw […]”
Aniela Owoczyńska, 1914
Spróbuj również:
Myślisz, że borówki by pasowały? 🙂
Ha! Oglądam w telefonie i nie zwróciłam uwagi, że na zdjęciu są borówki! 🙂 uznajmy pytanie za nieaktualne 😉