Galaretka brzoskwiniowa dla dorosłych
Galareta morelowa lub brzoskwiniowa (1913)
Galaretki dawniej były popularnym deserem, z tym że robiono je od podstaw samemu. Żelatyna w sklepach pojawiła się dopiero w połowie XIX wieku, wcześniej należało samodzielnie zrobić nawet „pierwiastek galaretujący”, dzięki któremu sok owocowy się zsiadał. W tym celu albo wygotowywano nóżki cielęce, albo róg jelenia, albo używano kleju rybnego – karuku (więcej o dawnych sposobach na galaretę przeczytasz tutaj).
SKŁADNIKI:
1 litr wody
600 g brzoskwiń
200 g cukru
1 szklanka białego wina
1 opakowanie żelatyny (przeznaczonej na 1 litr płynu)
pół cytryny
Wodę zagotować z cukrem, aż się rozpuści. Dodać obrane ze skórki i pozbawione pestki brzoskwinie i gotować, dopóki nie zmiękną, ale jednocześnie nie rozpadną się. Po tym czasie wyjąć brzoskwinie i odsączyć, a do syropu wlać wino, sok z cytryny i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Przelać galaretkę do miseczek, dodać brzoskwinie, wstawić do lodówki. W ten sposób można zrobić galaretkę z dowolnych owoców. Wino można zastąpić innym alkoholem albo w ogóle z niego zrezygnować.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
czasem robię domową galaretkę, jest o wiele lepsza niż sklepowa, ma naturalny smak.
Galaretka wyszła bardzo smaczna ? wina było czuć delikatny posmak, tak w sam raz ?
Z jakimś delikatnym likierem też by fajnie smakowała 🙂