Herbatniki angielskie
(1948)
To jedne z moich ulubionych ciasteczek – nie są bardzo słodkie, ich wykonanie zajmuje kilka chwil, a ciasto jest na tyle plastyczne, że świetnie nadaje się do wycinania kształtów albo ciasteczek wyciskanych takich ja moje szyszki. Jeśli rozwałkujecie ciasto cienko, herbatniki będą chrupiące. Jeśli trochę grubiej – pod chrupiącą skórką znajdziecie mięciutki środek. Świetnie nadają się do długiego przechowywania.
SKŁADNIKI:
60 g cukru
1 jajko
20 g masła
375 g mąki pszennej
4 czubate łyżki śmietany 18%
1 małe opakowanie cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka sody
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, zmiksuj na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki, połącz mikserem, następnie wyrabiaj ciasto dłońmi . Rozwałkuj je wg uznania – cienko lub nieco grubiej, jeśli chcesz, aby twoje ciasteczka były puszyste. Wycinaj kształty.
Herbatniki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-25 minut (w zależności od grubości ciastek). Możesz po ostygnięciu posypać je cukrem pudrem.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948
Spróbuj również:
Chciałam się zapytać czy proporcje są sprawdzone, bo jakoś po przeliczeniu nie pokrywają się z oryginalnym przepisem?
Sprawdzone, po prostu zrobiłam z 1/4 porcji z oryginalnego przepisu.