Kasztany w cukrze
Kasztany smażone w cukrze (1913)
Kasztany w cukrze do wspaniała słodka przekąska – ale wcale nie takie było ich pierwotne przeznaczenie! Na przełomie XIX i XX wieku kasztanami obkładano jarzynę do obiadu, zwykle jarmuż i szpinak, choć Monatowa zaleca podawać je nawet z marchewką i groszkiem (jarzynę podawano także z grzaneczkami!).
SKŁADNIKI:
20 kasztanów
mleko
laska wanilii
15 łyżek cukru
Kasztany ponacinać i ugotować w wodzie. Następnie zdjąć obie łupiny, zalać mlekiem z dodatkiem wanilii i gotować, póki nie będą zupełnie miękkie i nie zaczną się rozpadać. Mleka ma być tyle, żeby ledwie zakrywało kasztany.
Zrobić syrop cukrowy z 15 łyżek cukru i 15 łyżek wody. Gdy syrop zacznie gęstnieć, wrzucić kasztany. Smażyć, dopóki syrop nie stanie się bardzo gęsty i nie oblepi kasztanów.
Kasztany przełożyć na kratkę lub papier do pieczenia, wysuszyć.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Dodaj komentarz