Konfitura z pigwy
Pigwy (1913)
Pigwa to owoc z wyglądu przypominający żółte jabłko. Nie nadaje się do jedzenia na surowo – jest sucha i twarda – za to świetnie się sprawdza w przetworach. Ma dużo witaminy C, więc często konfiturę z pigwy dodaje się do herbaty zamiast cytryny. Pigwa przyrządzona wg przepisu Monatowej sprawdzi się jako dodatek do deserów, owsianek, ciast, a powstały w czasie gotowania syrop można dodać do domowych napojów lub właśnie herbaty.
SKŁADNIKI (na 2 słoiczki):
400 g pigwy (2 sztuki)
180 g cukru
300 ml wody
szczypta sody oczyszczonej
Pigwę umyć, obrać ze skórki, przekroić, wyjąc nasiona i pokroić na mniejsze kawałki, paski lub kostkę.
Zagotować wodę z cukrem i sodą, wrzucić do niej pigwę. Gotować, dopóki pigwa nie będzie całkowicie miękka.
Przełożyć do słoiczków, zalać powstałym syropem. Słoiczki można pasteryzować, albo włożyć do lodówki i zjeść w ciągu dwóch tygodni.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Dodaj komentarz