Tagi: * *

Tagi: * *

Kruche ciasteczka z porzeczkami


Kruche ciastka z konfiturami (1931)

Jeśli tak jak ja kochacie kruche, maślane mazurki, to ten przepis przypadnie Wam do gustu, ponieważ bazuje na cieście mazurkowym z dodatkiem gotowanego żółtka. Urocze, słodkie ciasteczka przełamane domową galaretką z kwaskowatej porzeczki są idealną letnią propozycją na podwieczorek lub spotkanie przy herbacie. 

SKŁADNIKI:

240 g mąki pszennej

160 g masła 82%

2 gotowane żółtka

80 g cukru + do posypania

30 g mielonych migdałów do posypania

1 surowe białko

domowa galaretka z porzeczki lub sklepowa konfitura

Mąkę zmieszaj z cukrem. Żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do mąki, wymieszaj.

Dodaj pokrojone masło (z lodówki), zagnieć dłońmi ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj odrobinkę wody, by się skleiło. Zagniataj tylko do połączenia składników, nie wyrabiaj długo.

Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinaj z niego kółka. W co drugim kółku wytnij środek, pozostawiając okrąg z ciasta. Przełóż całe kółka z ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je białkiem i połóż na nich okręgi z ciasta, tworząc kształt płytkiego talerzyka.

Posmaruj brzegi ciastek białkiem, posyp zmielonymi migdałami i cukrem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 minut (do zarumienienia).

Gdy ciastka wystygną, napełnij środki galaretką porzeczkową.

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *